Zahradníkem i doma v kuchyni

Mungo fazole jsou dnes součástí moderního způsobu stravování. V zemích jako je Indie, Thajsko a Čína se pěstují už po tisíce let. A jejich pěstování je možné i v teplejších oblastech u nás. Rostlina roste vzpřímeně a po opoře se plazí až do výšky skoro jednoho metru. Ze zelenožlutých květů se utváří lusky dlouhé až 10 cm v barvě zelenošedé nebo i hnědé a ty ukrývají semínka olivové barvy. Těch je v lusku 6 – 15 ks. Od výsevu do sklizně uplynou 4 měsíce.

mungo2

Snadné klíčení mungo https://www.nakliceno.cz/mungo/ nám umožní dopřát si stále čerstvou delikátní pochoutku. Naklíčená rostlina má mnohem vyšší obsah prospěšných látek, kterými jsou především vitamíny A, B, C a K a minerály jako vápník, hořčík, mangan, železo, draslík, měď, zinek, fosfor. Obsahují také velký podíl vlákniny, která nám pomáhá v trávícím systému a z hlediska výživy jsou levným a bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. K denní spotřebě se doporučuje plná hrst fazolí. Ve větším množství může způsobit potíže se zažíváním.

mungo1

K dalším přednostem patří i nízký obsah kalorií. Prospívají vlasům, nehtům a jsou dobré pro náš zrak. Jsou také velice ceněné pro detoxikační účinky a pomáhají snižovat horkost těla. Čistí naše cévy a zvyšují krevní oběh.

Díky svým vlastnostem pomáhají funkčnosti jater, bojují se škodlivým cholesterolem a pomáhají snižovat krevní tlak. Vysoký obsah polyfenolů a oligosacharidů je prospěšný pro zpomalení růstu rakovinových buněk.  Naklíčené mungo by měli konzumovat lidé s diabetem druhého stupně a lidé, kteří potřebují posílit imunitní systém.

V kuchyni mungo využijete v čínské a indické kuchyni, kde se často kombinují se zázvorem, kmínem, koriandrem. Před přípravou se opláchnou a namočí, stejně jako běžně užívané fazole.

Čerstvými klíčky připravenými v kuchyni si může zpestřit jídelníček i kuchař začátečník. V misce se fazolky zalejí vodou, a nechají přes noc. Ráno se dobře opláchnou a nechají okapat. Znovu se dají do misky, zakryjí navlhčenou utěrkou a nechají klíčit. 2x denně se kontrolují, zda jsou vlhké. Mohou se znovu opláchnout.