Jak ozdravit českou kuchyni?

Dnes a denně vidíme obézní děti, obézní dospělé a obézní důchodce. Česká republika je na tom s nadváhou doopravdy špatně a patříme mezi nejobéznější národy vůbec. Ano, částečně za to může česká nátura a kultura, také naše tradiční česká kuchyně nahrává tomu, že nemůžeme být zrovna nejvyhublejší, ale Českou republiku zdravé stravování doopravdy minulo obrovským obloukem. Proč tomu tak je?
Zdravé jídlo
Určitě se chvilku pozdržíme u naší české tradiční kuchyně, která je postavena na smetanových omáčkách, zahušťovaných guláších, houskových a bramborových knedlících, bramborácích, pečených kachnách a husách, na sladkých koláčích a knedlících, aj. V české kuchyni byste v základu těžko hledali zeleninové saláty, lehce upravené maso, avokádo, ořechy a kvalitní uzeniny a mléčné výrobky.
Češi se neumějí stravovat zdravě a zdravé stravování je děsí. Představa, že mají na talíři více zeleniny, než knedlíků, že snídají kvalitní mléčný výrobek s čerstvým bobulovitým ovocem, že chroustají nesolené ořechy, jim vlastně ani nepřijde vůbec lákává.
Je smutné, jak jsou v tomto Češi zastaralí a omezení. Ano, dříve, když měla rodina statek, okolo kterého musela celý den pracovat, nebylo nic špatného na tom, když si doma zadělali na domácí chléb, který si mazali máslem nebo sádlem a jen si ho posolili, mohli jíst knedlíky, pochutnávat si na smetaně a na dalších pochutinách, které jim statek dal. Byli celý den na čerstvém vzduchu a jejich životní styl byl úplně jiný než současných obyvatelů, kteří pracují v kancelářích, pijí alkohol, živí v znečištěném ovzduší, apod.
Losos se zeleninou
Měla by se začít šířit osvěta, aby i lidé v ČR byli schopní se stravovat zdravě a vyváženě. Určitě je potřeba začít již u našich dětí, které potřebují jíst pravidelně zeleninu, čerstvé ovoce, bude jim chutnat maso a naopak fast foody, sladkosti, smažená jídla a další nezdravé pochutiny se jim budou dostávat v omezeném množství. Doopravdy to pro ně, ani pro Vás, není tělu a životu prospěšné.