Cestování během pandemie

Současná doba nám všem přinesla spoustu omezení, mnohé nám vzala úplně a nezbylo tak nic jiného než se přizpůsobit a čekat, jak se bude situace vyvíjet. Jednou z věcí, na něž jsme mohli na čas úplně zapomenout bylo cestování. Svět se otočil vzhůru nohama, cestovní ruch se rázem ocitl na bodu mrazu, letištní haly po celém světě zely prázdnotou a davy turistů vymizely z rušných uliček velkoměst, protože veškerý turismus dostal až do odvolání červenou.  Tisíce lidí přišly o možnost navštívit své blízké žijící na opačné straně planety, příležitost poznávat svět, vyjet studovat či pracovat. Co pro většinu z nás bylo považováno za samozřejmé se rázem stalo nemožným.

Koronavirus omezení

Po tom, co se hranice většiny nejen evropských států uzavřely a situace ve světě nabývala na kritičnosti, měli smůlu i ti největší cestovatelé, ačkoli pro nespočet lidí to byla obrovská rána. Pravidla však zněla pro všechny stejně: „Zůstaňte doma“. I přesto, že situace ve světě ani po delší době stále nevypadala příznivě, lidé nezůstali nečinně sedět doma na gauči. Pokud to tedy bylo v souladu se zrovna platnými omezeními, vydávali se objevovat krásy své domoviny. Mnozí zavítali do překrásných koutů naší krajiny, o kterých předtím ani nevěděli. Domácí turisty lákaly nejen vládní kampaně z billboardů snažící se podpořit ekonomiku, ale také překrásné a sluncem zalité příspěvky influencerů na sociálních sítích. Krásná a romantická místa totiž nemusí nutně pokaždé ležet tisíce kilometrů daleko od domova. Stejně tak ta největší dobrodružství na nás často čekají přímo za dveřmi.

Vyhlídka Má

Na začátku letošního léta jsme se po dlouhých měsících dočkali postupného uvolnění cestovních restrikcí. Vakcinace značně napomohla také turismu, aby se svět mohl znovu pomalu dostat do pohybu. Konečně se vyjet za hranice opět stalo dosažitelným cílem. Na většině míst sice stále platila různě přísná omezení a lišily se i podmínky vstupu do jednotlivých zemí, nicméně ať už s rouškou na obličeji či bez jsme si mohli opět užívat svobodného pohybu po Evropě. Například Amerika ale nadále zůstala všem cestujícím z oblasti Schengenského prostoru uzavřená. Cestovatelský semafor měnil barvy takřka ze dne na den. V měnících se pravidlech mnohdy nastával chaos. Média zastrašovala kritickými scénáři, prognózami nebo čísly, navzdory tomu, že realita byla následně po vlastním přesvědčení docela jiná. Z ulic turistických center znovu začala dýchat uvolněná atmosféra, jako by se svět pomalu vracel do starých kolejí.