Zajímavé vyhlídky na Šumavě

Skokanský můstek Zadov

Lyžařský areál Zadov je znám již řadu let. Poskytuje vynikající zázemí pro sjezdové lyžování a zároveň se tu pravidelně upravují desítky kilometrů běžkařských tratí. V polovině 70. let minulého století bylo stranickými orgány KSČ a sportovním svazem rozhodnuto o výstavbě skokanského můstku. Areál se měl stát jedním z významných středisek tohoto sportu, ovšem běh času tuto vizi nepotvrdil. Zatímco v Hrarrachově se lety na lyžích pořádají dodnes, na počátku 90. let přestal zadovský můstek svému účelu sloužit. V roce 1993 tu byla otevřena pro veřejnost skokanská věž, která sloužila jako vyhlídka, a v roce 1997 musela být uzavřena pro špatný technický stav. Teprve po dlouhých 18 letech byla po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřena, přičemž původní ráz objektu je zachován.
stezka korunami stromů

Rozhledna na Špičáku

Železnorudský Špičák je nejnavštěvovanějším lyžařským areálem na Šumavě. Železnorudsko je obecně považováno za jednu z nejkrásnějších šumavských lokalit, výletníci sem míří po všechna roční období, je zde k dispozici mnoho atraktivních ubytovacích míst a okolní krajina má skutečně co nabídnout. Jmenujme např. vrchol Pancíře, Čertovo a Černé jezero, lyžařské areály Samoty, Belveder – Nad nádražím, Alpalouka, Pancíř a pochopitelně Ski and Bike Špičák.
Vyhlídková věž, odkud můžete spatřit nádherná panoramata včetně říčního koridoru řeky Úhlavy, byla postavena v roce 2014, přístupná je zdarma a na zastřešený ochoz ve výšce 25 metrů nad zemí vede 135 schodů. Zahlédnete mimo jiné i Čerchov, vodní nádrž Nýrsko a dokonce i Dachstein v Alpách.
horské jezero

Boubín

Zajímavých rozhleden je na Šumavě mnoho, připomeňme si však tu nejvýše položenou na území Česka. Je to rozhledna na Boubíně nedaleko osady Kubova Huť. Nadmořská výška paty stavby je 1362 metrů, výška rozhledny je 21 metrů a výhled je skutečně impozantní. Zajímavostí je, že po celou dobu půlroční výstavby dřevěné konstrukce byl materiál na místo v přírodní rezervaci dopravován výhradně lanovou dráhou a koňmi, bez použití motorových vozidel.